Status: online
Titlu: Sport la birou
Categoria: Minte/Trup/Spiritualitate
Editura: Virtuală
Autor: Mihaela Varga
Servicii: digitizare
ISBN EPUB: 978-606-93390-6-0
Scutirea omului de anumite eforturi datorate dezvoltării tehnicii și a științei, cât și apariția numeroaselor activități și meserii ce implică munca la birou, inclusiv a orelor suplimentare, au dus la extinderea sedentarismului omului modern. Aceasta a atras după sine, bineînțeles, efecte negative:
- consumul de energie nervoasă fiind mai mare decât cel de energie fizică, datorându-se muncii intelectuale prelungite;
- deformări ale segmentelor corpului, în special ale coloanei vertebrale, datorate și:
- poziției incorecte a corpului,
- insuficientei preocupări pentru practicarea exercițiilor fizice.
Acesta carte vine în ajutorul celor care își petrec majoritatea timpului la birou, ea cuprinzând 91 de exerciții pentru diferite părți ale corpului, cu o descriere simplă, însoțite de poze pentru exemplificare. Exercițiile propuse au fost concepute în urma experienței personale și din dorința de a introduce mici reprize dinamice printre perioadele lungi, statice, specifice muncii la birou, astfel încercând diminuarea efectelor negative ale acesteia.
Pentru efectuarea exercițiilor fizice, oricât de simple ar fi ele, este necesară o coordonare a activității mușchilor. Cu cât exercițiile cresc în dificultate, cu atât coordonarea se va perfecționa, rezultatul fiind o execuție mai ușoară a acestora, deși la început păreau dificile, având un consum de energie mai scăzut. Cei care practică regulat exercițiile fizice vor dobândi o ușurință în executarea acestora, de asemenea și a altor mișcări din activitățile zilnice, inclusiv a muncii de la birou.
Exercițiile fizice trebuie practicate indiferent de vârstă, de la copii și până la persoanele cu vârstă înaintată. Acestea trebuie să devină un stil de viață, să intre în regimul de muncă și de odihnă al tuturor.
La birou, sportul din pauza de lucru contribuie la diminuarea oboselii, generând o revigorare a organismului, mărind astfel performanțele fizice și mentale ale persoanei practicante.
Datorită multiplelor beneficii aduse angajaților și indirect muncii efectuate, recomandarea ar fi ca și angajatorii să încurajeze „sportul la birou“.
Mihaela Varga (Tomescu) s-a născut la 24 februarie 1975 în Târgu-Jiu. A practicat handbal de performanță la echipa A.E.M. Timișoara (1994-1998). În 1998 a absolvit cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității de Vest Timișoara, cu specializarea handbal. Tot în acel an, a fost și campioană națională universitară la handbal. În perioada 1999-2000 a fost antrenoare de handbal la C.S.S. Buziaș, urmând ca, după obținerea definitivatului (2000) și a specializării de natație (tot în 2000), să devină profesor de educație fizică și sport (titular) la Liceul Energetic Timișoara, iar în 2001, la Universitatea „Tibiscus“ din Timișoara. În 2009 a obținut titlul de doctor în filologie (Universitatea de Vest Timișoara) cu lucrarea „Evoluția Terminologiei Sportive“ și apoi, titlul de Lector Doctor. În 2012 a urmat cursul de specializare „Competențe Antreprenoriale“. Tot din 2012, predă cursuri de Ed. Fizică și Sport și în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara. Din 2013 face parte din Asociația Inventatorilor Independenți din România. A publicat lucrări în cadrul a mai multor Conferințe și Congrese naționale și internaționale (ex.: Congresul Internațional – Oradea 2003, Conferința Științifică Internațională București 2004, Simpozionul național – Timișoara 2005, etc.). De asemenea, a coordonat mai multe lucrări de licență în domeniul sportiv. Prima carte, Curs de Handbal, apare în 2002, urmând Exerciții Aerobic în 2003, Handbal-Sinergia Jocului 2007 (coautor) și Sport la Birou în 2013.