Ce este DRM?

DRM este acronimul pentru Digital Rights Management și se referă la sistemele în care o carte digitală este protejată la copiere sau limitată la citirea numai pe anumite dispozitive. DRM Social este un alt sistem de licenţiere ce se aplică automat cărţilor digitale de către unele servere care le distribuie. Acest lucru înseamnă că fiecare carte este „imprimată” cu datele personale ale cumpărătorului, unele dintre ele ascunse în codul cărţii, permiţând identificarea clientului care a cumpărat cartea respectivă.

Aplicarea acestor sisteme de protecţie reprezintă costuri semnificative pentru distribuitor, ducând astfel la reflectarea acestor costuri în comisioanele solicitate. Există mai multe dezbateri la nivel mondial cu privire la DRM, criptările respective fiind considerate ineficiente şi îngreunând accesul cititorului la fişiere. În plus, există foarte multe softuri gratuite care elimină extrem de uşor toate aceste protecţii, investiţia în ele dovedindu-se inutilă.

Cărțile de la Librăria Editurii Virtuale nu conțin DRM şi nici nu sunt stampate cu DRM Social. Cititorul are libertatea să le citească pe orice dispozitiv.  Cu toate acestea, operele sunt permanent în proprietatea titularului drepturilor de autor, iar cele mai multe cărţi sunt licențiate doar pentru uzul personal al cumpărătorului.

Totuşi, unele platforme pe care distribuim cărţile oferă suport pentru aplicarea DRM sau DRM Social.

Fiecare carte publicată în Librăria Editurii Virtuale este licenţiată clientului care o cumpără. Autorul trebuie să menţioneze pe una dintre primele pagini ale cărţii declaraţia lor de acordare a licenței de utilizare (în acest scop, oferim un model de declarație de licențiere, care este cel mai frecvent utilizată de către autorii noștri).

Cât de mare este amenințarea pirateriei?

Există două tipuri de piraterie:

1. Pirateria penală – piratul preia cartea dvs. și încearcă să o vândă sau să o distribuie (pentru profit) fără permisiunea dvs.

Acest tip de piraterie este destul de rar, iar cei care fac acest lucru sunt, de regulă, descoperiţi înainte de a avea şansa de a profita de pe urma muncii autorilor. De regulă, pentru a distribui o carte trebuie prezentate dovezi în vederea încheierii unui contract, dacă cel care distribuie nu este autorul.

2. Cumpărătorii cărţii digitale fac schimb de cărţi cu prietenii lor.

Acest tip de piraterie este mai frecvent, dar mulţi nu consideră acest proces ca un act de piraterie. De regulă, dacă ai cumpărat o carte pe hârtie, o poţi împrumuta prietenilor pentru a o citi fără să fii considerat pirat. Foarte mulţi autori consideră acest act ca unul benefic, un act de marketing util pentru evoluţia lor ca scriitori. O serie de scriitori încurajează deliberat propagarea cărţilor lor… „din gură în gură”, devenind scriitori cunoscuţi, ale căror opinii contează, care intră în conştiinţa oamenilor prin ideile lor şi beneficiază de acest prestigiu creat pentru a-şi vinde următoarele cărţi.

În general, frica de piratarea cărţilor este nejustificată şi industria muzicală, spre exemplu, a trecut de mult de această etapă. În România, foarte multe edituri nu-şi aduc cărţile în acest sistem de teama piratării. Poate fi înţeleasă această teamă, mai ales când este vorba de best-seller-uri ale autorilor străini, care oricum sunt vândute la preţui nejustificat de mari.

Piaţa românească de carte tipărită este în declin. Foarte puţini scriitori români noi reuşesc să-şi publice cărţile datorită faptului că, nefiind cunoscuţi, nu sunt cumpăraţi. Iar editurile nu mai investesc bani decât în titluri de la care au garanţia că vor scoate un profit. Iar acestea sunt best-seller-urile de peste ocean, mai exact cărţile… la modă. Alternativa este piaţa digitală, încă la început în România, dar cu tendinţă de creştere.

Care este poziția Editurii Virtuale şi a Librăriei Editurii Virtuale cu privire la publicarea pe digital, piraterie și DRM?

Tendinţa pieţei de carte este clară: cărţile digitale câştigă din ce în ce mai mult teren datorită exploziei tehnologiei mobile, uşurinţei cu care materialele digitale pot fi distribuite şi costurilor mai reduse cu producţia. Nu există costuri poştale, nu există costuri de depozitare. Şi nici prea mulţi intermediari. Astfel, preţul cărţilor digitale poate fi suficient de mic astfel încât efortul de a le pirata să fie mult disproporţionat faţă de o simplă achiziţie.

Acele cărţi pe care cititorii le vor considera demne pentru a sta într-o bibliotecă fizică şi vor avea succes ca format digital pot fi apoi uşor convertite la formatul de tipar de către autor sau editură şi comandate de către clienţi în această formă de la un tipar digital, pe măsura vânzărilor, la o calitate superioară şi la costuri similare cu cele pentru tirajele mari.

Cu alte cuvinte, putem citi mult şi stoca doar esenţialul.

Noi credem că pirateria este doar o teamă nejustificată. Datele de pe piaţă o dovedesc. Clienţii cărţilor sunt persoane stabile din punct de vedere financiar şi preferă să cumpere cărţile, nu caută să le descarce gratuit de pe diverse sisteme de share, de unde nu ştiu exact ce vor descărca, la ce calitate le vor citi şi dacă nu cumva fişierul descărcat nu vine şi cu un virus la pachet. Tinerii (bănuiţi a pirata mai des) nu sunt la fel de interesaţi de cărţi ca şi de muzică, de exemplu, pe care o piratează mai des. În plus, editurile şi scriitorii pot actualiza cărţile lor digitale oricând, la costuri modice, oferind mereu ultima versiune (corectată, revizuită, completată, adăugită), astfel încât cititorii vor fi interesaţi să descarce cea mai recentă versiune de pe canalele oficiale.

Librăria Editurii Virtuale şi celelalte platforma proprietare nu încurajează sub nici o formă pirateria. Susţinem drepturile de autor şi dreptul scriitorilor pentru a fi plătiţi pentru munca lor. Încurajăm cititorii prin toate mijloacele să cumpere copii licenţiate. Cu toate acestea, nu publicăm cărţi care conţin sisteme de criptare DRM, sisteme care limitează capacitatea cititorilor de a se bucura în mod legal de creaţiile autorilor. Cărţile criptate sunt la fel de uşor de decriptat aşa cum şi o carte tipărită poate fi foarte uşor copiată sau scanată. Credem în discernământul cititorilor în a aprecia, susţine şi onora munca autorilor.

Ce pot face pentru a reduce riscul de piraterie?

Pirateria este adesea un simptom al cererii nesatisfăcute. Astfel, cititorii doresc să citească o carte, dar din anumite motive aceasta nu este accesibilă pentru ei.

Sunt mai multe metode prin care puteţi reduce piratarea cărţii dvs.:

Oferiţi cartea pentru distribuţie cât mai multor platforme/librării digitale. De regulă, producătorii de dispozitive de e-lectură oferă softuri care permit descărcarea de cărţi digitale de pe librăriile proprii. Distribuind cartea în aceste librării, o puneţi la dispoziţia a cât mai multor cititori, pentru cât mai multe tipuri de cititoare, iar clienţi acestor dispozitive vor prefera să cumpere de pe aceste platforme decât să o caute şi să o descarce de pe sisteme nesigure.

Stabiliţi un preţ corect pentru cartea dvs. Cheltuielile de producţie sunt, oricum, mai mici decât în cazul unei cărţi tipărite. Distribuind-o în cât mai multe librării, baza cu potenţialii clienţi creşte. Este de preferat să vindeţi câteva sute de exemplare la preţuri mai mici decât câteva exemplare la preţuri inaccesibile.

Mergeţi la Google Alerts şi creaţi alerte gratuite pentru numele dvs. de autor, titlul cărţii şi un şir scurt de cuvinte care apare în cartea dvs. Aveţi, astfel, un sistem de alertare privind distribuţia cărţii dvs. sau locurile unde se vorbeşte despre ea.