Instrucţiuni de trimitere a manuscrisului pentru tehnoredactare – contract
Editura Virtuală – Instrucțiuni de trimitere a manuscrisului pentru tehnoredactare
Acestea sunt sugestii şi recomandări pentru a fluidiza procesul de producţie şi a menţine bugetul dvs. în limite acceptabile.
Dactilografiere pentru textul în limba română
– reguli generale pentru confortul cititorilor dumneavoastră –
- Inserați diacriticele. Multe cuvinte își schimbă sensul dacă sunt scrise fără diacritice și pot schimba chiar și sensul propoziției sau frazei din care fac parte. Creierul „ghicește”, de regulă, sensul corect, dar este dificil de citit un text fără diacritice. Selectaţi în procesorul dvs. de text, dacă este posibil, limba română atunci când scrieţi.
- Virgula se pune imediat după cuvânt. Nu inserați spațiu înainte de virgulă și, în general, NU inserați spațiu înainte de semnele de punctuație: unele texte se formatează la lectură și operațiunea „Justify” depărtează, de regulă, cuvintele între ele. Astfel, virgula ori alt semn de punctuație rămân singulare și împiedică o lectură coerentă.
- Inserați spațiu după virgulă, ca de altfel după orice alt semn de punctuație. Nu-l (o) legați de cuvântul următor din aceleași considerente ca mai sus.
- Inseraţi spaţiu după linia de dialog.
- Nu scrieți prescurtat. Un manuscris literar nu este o notiță de blog și nici un curs școlar. Prescurtările pot împiedica înțelegerea unui text.
- Nu scrieți manuscrisul cu MAJUSCULE: manuscrisul nu trebuie să fie scris cu majuscule pentru că ne va împiedica să lecturăm/procesăm textul.
- Nu folosiți text subliniat. Acolo unde este posibil, înlocuiți textul subliniat cu italice.
Pasul 1 – Verificați-vă manuscrisul
Asigurați-vă că manuscrisul dvs. îndeplinește cerințele de publicare ale Editurii Virtuale și citiți aceste instrucțiuni precum şi regulile generale pentru confortul cititorilor dvs. de mai sus. Dacă doriţi un ISBN din partea editurii, atunci consideraţi aceste sugestii ca parte din procesul de îmbunătăţire a calităţii manuscrisului.
Asigurați-vă că ați verificat în întregime textul, că este corectat și nu mai aveți modificări sau adăugiri de făcut.
Dacă trimiteți un manuscris incorect formatat, acest lucru ar putea să îngreuneze procesul de producție al cărții. Asigurați-vă că ați citit toate Instrucțiunile de formatare înainte de a trimite manuscrisul. Dacă aveți întrebări, vă rugăm să le formulați prin e-mail, la adresa: redactia@editura-virtuala.ro sau să ne apelați telefonic.
Celelalte date de contact oficiale sunt: prin telefon la 0769 511 564. Dacă nu există în mod expres materiale fizice necesare realizării lucrării (fotografii, cărţi fizice, alte documente), manuscrisul și celelalte materiale de tip text și imagine vor fi trimise numai prin e-mail, la adresa manuscrise@editura-virtuala.ro
Pasul 2 – Pregătiți manuscrisul
Vă rugăm să adunați tot conținutul cărții într-un singur fișier text, de preferat sub Microsoft Word sau Open Office. Dacă folosiți alt procesor de text, salvați-l în format .rtf (Rich Text Format).
Dacă intenționați trimiterea manuscrisului prin e-mail, creați un folder cu denumirea lucrării și salvați toate documentele pe care le creați pentru carte în el.
Dacă trimiteți manuscrisul prin poștă, vă rugăm să folosiți un CD-ROM sau DVD-ROM preformatat pentru Windows, protejat de o carcasă de plastic sau un stick de memorie. Etichetați carcasa discului sau stick-ul cu o etichetă autocolantă pe care să treceți numele dvs., un număr de telefon și titlul cărții. Folosiți pentru expediere un plic antișoc, pentru a fi sigur că va ajunge în condiții bune la destinație. ATENȚIE! Păstrați o copie integrală a manuscrisului dvs.
Pasul 3 – Creați documentele suplimentare pentru cartea dvs.
Scrieți următoarele documente suplimentare folosind procesatorul dvs. de text și salvați-le într-un (UNUL SINGUR!) fișier separat de cel al cărții. Denumiți-l, eventual, informații suplimentare. Salvați apoi acest fișier și în folderul cărții special creat. Copiați acest fișier pe același disc pe care ați copiat manuscrisul, dacă intenționați trimiterea prin poștă. ATENȚIE! Copierea pe disc se face o singură dată pentru toate fișierele create, la final.
a) Scurtă autobiografie a autorului – necesar
Maxim 200 de cuvinte. O scurtă autobiografie care va apărea pe website-ul editurii.
b) Autobiografia autorului – recomandată
Maxim 1800 de cuvinte. O descriere mai lungă despre dumneavoastră sau un mesaj către cititori. Acest text va apărea pe pagina dvs. de prezentare de pe website-ul Editurii Virtuale.
c) Dedicație sau mulțumiri – recomandat
Maxim 100 de cuvinte. Va apărea la începutul cărții.
d) Prezentare scurtă a cărții – necesar
Maxim 150 de cuvinte într-un singur paragraf. O descriere scurtă, incitantă, care va însoți listarea cărții pe website. Dacă considerați necesar, înlocuiți această prezentare cu un scurt fragment sugestiv din carte. Dacă dispuneți de o recenzie a cărții, un fragment elocvent din aceasta este binevenit.
e) Descrierea cărții (sinopsis) – recomandat
Maxim 3000 de cuvinte. Este o descriere mai lungă a cărții (sinopsis – rezumatul concentrat al subiectului), care va fi publicată pe pagina de prezentare a cărții de pe website-ul Editurii Virtuale.
f) Cuvânt înainte – recomandat
Un text favorabil despre cartea dvs., scris de regulă de altcineva, în care se oferă motivele pentru care cineva ar trebui să citească lucrarea scrisă de către dvs. Atenție, prefața n-ar trebui să ofere informații detaliate despre subiect (vedeți și articolul Elemente de succes pentru un debut fulminant).
g) Puncte de vedere – recomandat
La finalizarea cărții dvs. veți dori să aveți și unele opinii despre ea de la diverși lectori, eventual unele de calitate (2-3 propoziții). Părerile trebuie să fie scurte, aprobatoare, pozitive și pot fi utilizate atât în interiorul cărţii cât şi pe coperta I sau IV (vedeți și articolul Elemente de succes pentru un debut fulminant).
Pasul 4 – Pregătiți imaginile
Pregătiți imaginile de interior. Țineți cont de faptul că trebuie să aveți drept de utilizare pentru acele imagini. Dacă imaginile nu vă aparțin, atașați dovada de achiziție (copie), acceptul autorului (original semnat), dovada testamentară (copie) sau indicația faptului că sunt în domeniul public. Rețineți faptul că, în România, drepturile de autor expiră după 70 de ani de la decesul autorului.
Dacă aveți materiale fizice (desene, picturi, fotografii), scanați-le la o rezoluție de minim 300 dpi și salvați-le în format TIFF sau JPEG, la mărime originală. Salvați fiecare imagine individual, denumiți-le specific și adăugați-le în folderul creat pentru lucrarea dvs. Dacă intenționați să le trimiteți prin poștă, salvați-le pe disc sau pe stick alături de celelalte documente, într-un folder separat denumit «imagini». TOATE imaginile primite de la dvs. trebuie să îndeplinească condiția rezoluției de minim 300 dpi.
Vă rugăm SĂ NU INSERAȚI imaginile direct în documentul manuscrisului sau în alt document creat cu procesatorul de text. Indicați direct în textul manuscrisului locul unde va fi amplasată imaginea (de exemplu: «inserați imaginea 1 aici»).
Trimiteţi şi fotografia autorului – pentru inserare pe pagina de prezentare.
Pasul 5 – Menționați sugestiile de realizare a lucrării
Ca parte a procesului de producție, vă rugăm să menționați cât mai limpede cu putință indicații despre cum ați dori să arate cartea sau dacă aveți mențiuni speciale. Vom face tot posibilul să includem toate sugestiile făcute. Acolo unde nu este posibil, vă vom argumenta acest lucru și vă vom sugera alte abordări.
Pasul 6 – Încercați câteva sugestii vizuale
Ne puteți furniza câteva schiţe ale modului cum ați dori să arate lucrarea dvs. așa cum v-o imaginați. Designerii noștri sunt deschiși la ideile dvs. Nu contează că nu aveți talent la desen, doar ne trimiteți o carte, nu exponate pentru o expoziție de artă. Aceste idei puse pe hârtie ne vor ajuta, de asemenea, să vă sugerăm și alte servicii care se potrivesc lucrării dvs. Dacă dorințele și ideile dvs. depășesc oferta noastră pentru serviciile solicitate, veți fi contactat(ă) după trimiterea manuscrisului pentru a ajunge la un acord. Scanați desenele sau creați-le într-un program de desen (dacă este posibil) și includeți-le într-un folder denumit «Sugestii»
Pasul 7 – După ce primiţi formularul de comandă şi contractul de prestări servicii, citiți-le cu atenţie, completați-le cu informaţiile solicitate și trimiteți-le semnate în original pe adresa poştală furnizată şi scanate pe adresa de e-mail redactia@editura-virtuala.ro.
Completați câmpurile solicitate și bifați pe formularul de comandă serviciul ales, serviciile suplimentare specifice și, eventual, serviciile complementare. Aveți posibilitatea să faceți singuri calculele și să treceți sumele aferente și totalul. Încercați întâi pe o ciornă.
Pasul 8 – Dacă aveți nelămuriri, contactați-ne!
Scrieți-ne pe adresele de e-mail menționate sau sunați-ne și vă vom răspunde cu plăcere. Dacă aveți întrebări de ultim moment înainte de a finaliza formularul, programați pe website-ul nostru o consultație gratuită pe pagina de contact și veți fi sunat la ora programată pentru asistență.
Dacă doriţi distribuţie, după finalizarea cărții (lucrării) veți primi un contract suplimentar. Reţineţi că Editura Virtuală NU mai distribuie formate tipărite. Pentru distribuţia internaţională (prin Amazon) a formatului dvs. print, veţi primi consilierea necesară.
Pasul 9 – Arhivați sau împachetați materialele și trimiteți-le
După ce ați completat folderul special creat cu toate documentele necesare, arhivați-l cu un arhivator uzual (RAR, ZIP, etc.) sau apelați la cineva care știe să facă acest lucru. Expediați arhiva prin e-mail sau prin serviciul gratuit de transfer de documente www.wetransfer.com (până la 2GB de informație) pe adresa manuscrise@editura-virtuala.ro.
Dacă intenționați să trimiteți prin poștă documentele, scrieți folderul creat pe CD, DVD sau stick, etichetați-le conform mențiunilor de la Pasul 2, puneți-le într-un plic antișoc și expediați plicul pe adresa pe care o vom furniza. Nu trimiteți niciodată singura copie disponibilă. Dacă trimiteți materiale originale, țineți cont și de faptul că acestea pot să se piardă pe traseu. Editura Virtuală nu poate fi făcută răspunzătoare pentru aceste pierderi. Pentru mai multă siguranță, expediați plicul prin curier rapid pe adresa poștală furnizată.