Foarte mulţi scriitori independenţi, noi sau aspiranţi încearcă să-şi publice cartea fără ajutorul editurilor sau a unei terţe părţi. Anul 2008 a fost primul din istoria editorială în care au fost publicate internaţional mai multe cărţi independente decât cele prin sistemele editoriale tradiţionale. Anul următor, în 2009, procentul a depăşit 75%.
România a avut dintotdeauna sistemul de publicare independentă. Dacă înainte de 1989 cenzura impiedica foarte mulţi scriitori să publice, epoca post-decembristă, prin explozia fără precedent a zonei culturii scrise şi a maşinilor tipografice, a permis apariţia multor titluri publicate în aşa numita regie proprie. Avantajul principal a fost că, în perioada 1990-1994, aproape tot ce apărea tipărit pe piaţă era şi cumpărat, atât de mare era foamea de noutăţi, de literatură, dar şi de publicaţii. Orice fel de publicaţii.
Cum este piaţa românească în 2013? În contextul crizei declanşate în 2008, a exploziei dispozitivelor electronice de e-lectură, a degringoladei economice din ţara noastră, diagnosticul ar fi: dezastru. Tot mai multe edituri dispar, iar cele care rămân se concentrează pe cărţi şi scriitori, de regulă importaţi, care le pot aduce un profit sigur.
Tendinţa pieţei de carte este clară: cărţile digitale câştigă din ce în ce mai mult teren datorită exploziei tehnologiei mobile, uşurinţei cu care materialele digitale pot fi distribuite şi costurilor mai reduse cu producţia. Nu există costuri poştale, nu există costuri de depozitare. Şi nici prea mulţi intermediari. Astfel, preţul cărţilor digitale poate fi suficient de mic încât cititorii să aibă mult mai uşor acces la ele.
Acele cărţi pe care cititorii le vor considera demne pentru a sta într-o bibliotecă fizică şi vor avea succes ca format digital, pot fi apoi uşor convertite la formatul de tipar de către autor sau editură şi comandate de către clienţi în această formă de la un tipar digital, pe măsura vânzărilor, la o calitate superioară şi la costuri similare cu cele pentru tirajele mari.
În aceste condiţii, cum pot să public o carte ca scriitor român, debutant sau nu, şi care sunt şansele ca această carte să intre pe piaţă şi să ajungă la cititori, indiferent de nişa acesteia?
Editura Virtuală a deschis prima librărie digitală ce se adresează scriitorilor independenţi care îşi publică opera în format electronic standardizat EPUB/MOBI. Indiferent că aceştia folosesc sau nu serviciile Editurii Virtuale, indiferent dacă publică o carte clasificată sau nu, platforma o pune în vânzare către potenţialii cititori şi cumpărători. În plus, cărţile clasificate pot fi distribuite către librăriile specializate din România. Mai multe răspunsuri la eventualele întrebări le găsiţi aici.
Editura Virtuală va iniţia o serie de articole prin care intenţionează să-i înveţe pe scriitori să-şi producă singuri cărţile în format electronic. Pentru cei care nu au timp/chef/dispoziţia necesară şi facă acest lucru singuri, le oferim serviciile noastre specializate.