De când internetul a devenit o sursă importantă de câștig, una dintre cele mai mari probleme pe care au întâmpinat-o freelancerii din toată lumea (şi aici îi includ şi pe scriitorii independenţi) a fost modalitatea de încasare a banilor pentru munca lor, muncă distribuită pe cele mai diverse platforme şi canale.
Google a fost printre primii care au standardizat, într-un fel, plăţile pentru serviciile lor de publicitate contextuală denumite ad-sense.
Cum se puteau încasa în România sumele câştigate astfel? Greu. Prin artificii. În principal, prin cecuri trimise pe numele freelancerilor. Sau prin Western Union. Angajații băncilor românești se uitau la cecurile printate pe o foaie obișnuită de hârtie (mulți dintre ei se uită și astăzi) ca la o ciudățenie, altele încasau comisioane imposibile pentru cecurile comerciale în valută. Una dintre ele mi-a cerut, pentru un cec de 100 usd, 50 euro comision plus costul DHL de expediere a cec-ului, adică 25 de euro. Cu ce mai rămâneam? Păi… cu plăcerea și distracția de a fi operat prin acea bancă.
Luminița de la capătul tunelului
Când a început PayPal să accepte România la plăți, parcă a răsărit o rază de speranță. Care s-a transformat repede într-o mare dezamăgire: Pay-pal a ratat startul sau n-a văzut oportunitatea. Într-adevăr, puteai să transferi banii primiți în contul de Pay-Pal pe un card autohton contra unui comision mic. Numai că puține companii internaționale au acceptat să plătească persoanele fizice sau companiile din estul Europei prin această modalitate.
De unde a venit noua speranță? De unde putea să vină oare? Compania care a dat lovitura se numește Payoneer. Este o investiție de tip Joint venture, o afacere pe internet care furnizează servicii financiare, o companie cu sedii în Israel și Statele Unite, operând prin două bănci: Choice Bank Limited (mai nou și MetaBank) cu sediul în SUA și First Convenant Bank – un off-shore cu sediul în Belize. Cele două bănci oferă clienților Payoneer carduri de debit MasterCard și conturi bancare americane prin care oricine, de oriunde în lume, poate să-și încaseze banii și poate să-i scoată de la orice bancomat. Comisioanele la retragere sunt mai mult decât rezonabile, taxa anuală de administrare a contului este comparabilă cu cea pe care o practică astăzi orice bancă din România, iar contul alocat are format american, ceea ce înseamnă că este acceptat de toate companiile. Și cum cele mai importante firme generatoare de câștiguri online sunt locate sau au cel puțin un sediu în SUA, comisioanele de plată sunt, în general, zero.
Lucrurile încep, astfel, să se limpezească, iar accesibilitatea la banii câştigaţi prin munca independentă creşte exponenţial. Este soluţia pe care foarte mulţi au aşteptat-o ani de zile. Adio cecurilor trimise de Amazon, DeviantArt, Amway, Barnes&Noble, E-Bay, Facebook sau Google. Unii dintre aceşti mastodonţi au deja predefinită soluţia de plată Payoneer.
Și a crescut într-un an cât alții-n zece!
Agresiunea campaniei publicitare, faptul că înscrierea nu presupune furnizarea unui cont bancar autohton pentru verificări prealabile (așa cum fac Pay-Pal sau Moneybookers – Skrill, de exemplu), au dus la o dezvoltare explozivă a companiei, Payoneer ajungând să fie cotată de către Deloitte’s Technology Fast 500™ pe locul 34 din 500 în topul companiilor cu afaceri în tehnologie, media, telecomunicații, științe ale viului și tehnologii curate cu cea mai mare creștere din America de nord. Rata lor de creștere a fost de 4751%. Iar asta se întâmpla excluzând anul 2012. Creșterea și mai accentuată din 2012 a făcut ca serviciul online de relații cu clienții al Payoneer să afișeze constant mesaje de genul: „datorită creșterii rapide a numărului de clienți din ultima perioadă, timpul de așteptare a crescut considerabil. Ne cerem scuze…” etc. În traducere aproximativă.
Briza libertății pentru scriitori
Ce înseamnă apariția Payoneer pentru scriitorii români? În primul rând, oricine poate să distribuie propria carte în librăriile internaţionale care practică sistemul de tipărire la comandă, gestionându-și propriul cont. Apoi, aceeaşi libertate în distribuirea formatului electronic, mult mai uşor de manipulat şi în continuă expansiune, cu pieţe din ce în ce mai deschise şi diversificate. Royalties-urile sunt plătite direct într-un cont bancar sau de card, fără bătaia de cap pe care o presupunea plimbarea banilor pe la băncile româneşti. Și evitarea prelucrării unor cecuri foarte greu preschimbabile în România, operațiune purtând comisioane jenant de mari. Cu alte cuvinte, libertate nelimitată pe piața mondială a cărții. În același timp, o altă responsabilitate în ceea ce privește calitatea propriilor cărți. Pentru că, de astă dată, competiția este diferită. Și este una acerbă. Dar și perspectivele sunt minunate.
Și un ultim lucru: nimeni nu mai poate să se plângă de îngrădirile locale. Dacă scrii bine, dacă scrii pentru piață, dacă știi să-ți gestionezi realist imaginea și dorințele, dacă îți realizezi profesionist cartea și îți impui standarde ridicate, acum este momentul tău.