Status: online
Titlu: Manual de sex epistemic sau despre cum să scrii o maximă
Categoria: Filosofie
Autor: Daniel Sidor
Colecţia: Filosofie
Manual de sex epistemic sau despre cum să scrii o maximă este o carte despre frământări, un caiet de studiu aflat la limita dintre eseu filosofic și literatură, un joc al condamnării și al certitudinii nevinovate, al limitei în care rațiunea se căznește să liniștească un afect tulburat, încă uimit de nepotrivire.
„În tinerețe, bătrâne, dihotomia era un principiu. Aveam sau nu dreptate. Nu se putea să avem eu și alții în același timp dreptate, decât dacă lucrurile spuse erau la fel. Materia primară din care eram alcătuit era rațiunea, însă o rațiune alergică la experiență. Aș fi luptat cu ea până la desființare. Nimic din ce era contrar rațiunii nu merita gândit. Iar trăit merita doar ce era deplin rațional. Asta însă până în ziua cutremurului în care vasele rațiunii și al experienței s-au spart și conținutul lor s-a amestecat. Iar de-l separat era imposibil. Dihotomia a continuat. Trebuia să mor (evident, metaforic) sau să trăiesc în continuare cu amestecătura. Am ales să trăiesc. Apoi am ales să înțeleg și să văd posibilitatea. Eram un om care avea o perspectivă în plus. Acum aveam două. Mai târziu, am înțeles că atât rațiunea, cât și experiența sunt sterpe în individualitatea lor. Dar împreună devin fertile. Iar plozii lor se numesc perspective. Diferențele empirico-raționale dispar, nu mai constituie nici pretexte, nici motive.“ – Daniel Sidor
Născut la 12 iunie 1983 în Rodna, județul Bistrița Năsăud, Daniel Sidor este absolvent al Colegiului Național „George Coșbuc“ din Năsăud, licențiat al Universității Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Științe Politice și al Universității din București, Facultatea de Filosofie. Din anul 2012 este doctor în filosofie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Articole publicate: „Utopia universalizării toleranței. Liberalismul tolerant și modus vivendi“, Revista Intercultural, Anul III, nr. 1(11)/2009, pp. 143-149, „Silogismele identității europene“, Revista Intercultural, Anul III, nr. 2-3(12-13)/2009, pp. 217-224, „Nae Ionescu și ideea de putere politică în România anilor ‘20“, Revista Transilvania, nr. 7/2009, pp. 29-32, „Sacrul, concept al experienței religioase și estetice. Icoana“, Revista Intercultural, Anul IV, nr. 1 (15)/2010, pp. 16-21, „De la starea naturală la comunitatea politică. Între renunțare și delegare“, Sfera Politicii, volumul XVIII, nr. 3 (145)/2010, pp. 15-19. Cărți: Manual de sex epistemic sau despre cum să scrii o maximă, editura Eikon, Cluj-Napoca, 2011; Cum percepem puterea politică?, editura Argonaut, 2012.